Πώς θα προστατεύσω το παιδί μου από τον ήλιο;

child-sunhat-1080x675-1.jpg

 

  • Διαλέξτε το σωστό αντηλιακό, απλώστε σε στεγνό δέρμα και ανανεώστε συχνά!

Το αντιηλιακό που θα επιλέξουμε για τα παιδία μας πρέπει να παρέχει προστασία έναντι της UVA και της UVB ακτινοβολιας και να έχει υψηλό δείκτη προστασίας (SPF 50+). Ο λόγος που επιλέγουμε αντιηλιακό με υψηλό δείκτη στα παιδιά έχει να κάνει με το γεγονός ότι ποτέ δε χρησιμοποιούμε επαρκή ποσότητα, ούτε και το ανανεώνουμε με την συχνότητα που πρέπει, με αποτέλεσμα να ελαττώνεται ο βαθμός προστασίας που παρέχει έως και κατά 50%. 

Η εφαρμογή του αντιηλιακού πρέπει να γίνεται σε στεγνό δέρμα και να επαναλαμβάνεται κάθε 2 ώρες. Όσο ανθεκτικό και να είναι στο νερό το αντιηλιακό που επιλέξαμε, όταν το παιδί μπαινοβγαίνει στη θάλασσα ή είναι ιδρωμένο, η ανανέωση του πρέπει να γίνεται συχνότερα από τις 2 ώρες. 

Τα φωτοπροστατευτικά φίλτρα που χρησιμοποιούνται στα αντιηλιακά μπορεί να είναι φυσικά ή χημικά. Τα φυσικά φίλτρα λειτουργούν σαν εκατομμύρια καθρέφτες που αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία, ενώ τα χημικά φίλτρα μετατρέπουν την υπεριώδη ακτινοβολία σε υπέρυθρη, αβλαβή για το δέρμα. Τα αντιηλιακά με φυσικά φίλτρα έχουν υψηλή δερματική ανεκτικότητα και σπάνια προκαλούν ερεθισμούς, γεγονός που τα καθιστά ασφαλή για την προστασία παιδιών με ευαίσθητο ατοπικό δέρμα. Προστατεύουν από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής τους αλλά εξαιτίας της πυκνόρρευστης υφής τους απλώνονται δύσκολα και συχνά απαιτείται μεγάλη ποσότητα για τη σωστή επάλειψη τους. Τα αντιηλιακά με χημικά φίλτρα έχουν λεπτόρρευστη υφή, η εφαρμογή τους είναι εύκολη και η ποσότητα που χρειάζεται για πλήρη προστασία είναι μικρότερη. Όμως, για να δράσουν αποτελεσματικά πρέπει να μεσολαβήσουν 20 λεπτά από την εφαρμογή τους μέχρι την έκθεσή στον ήλιο και ενδέχεται να προκαλέσουν ερεθισμό σε παιδιά με ευαίσθητο δέρμα και διαταραγμένο προστατευτικό φραγμό. Υπάρχουν και αντηλιακά νέας τεχνολογίας που περιέχουν ένα συνδυασμό φυσικών και χημικών φίλτρων, περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τα μειονεκτήματα της μιας και της άλλης κατηγορίας. 

  • Καλύψτε το σώμα των παιδιών σας με τα κατάλληλα ρούχα!

Ειδικά για τα βρέφη κάτω των έξι μηνών, στα οποία δε συστήνεται η χρήση αντηλιακού, ο μόνος τρόπος προστασίας όταν δεν μπορείτε να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο, είναι να καλύψετε το σώμα τους με ρούχα. Σιγουρευτείτε όμως ότι δεν τα διαπερνά η ηλιακή ακτινοβολία, τοποθετώντας το χέρι σας κάτω από το ρούχο. Αν δεν το βλέπετε, τότε το ύφασμα είναι κατάλληλο για έκθεση στον ήλιο. Γενικά, όσο πυκνότερη ύφανση έχει ένα ρούχο και όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα του, τόσο μεγαλύτερη είναι και η αντιηλιακή προστασία που παρέχει. Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στο εμπόριο και ειδικά ρούχα με υψηλή προστασία έναντι της υπεριώδους ακτινοβολίας, αποτελεσματικά τόσο μέσα όσο και έξω από το νερό.

  • Επιλέξτε ένα πλατύγυρο καπέλο και μην ξεχνάτε τα γυαλιά ηλίου!

Μάθετε στο μωρό σας να φοράει καπέλο από τους πρώτους μήνες της ζωής του, ώστε να το συνηθίσει και να μη χρειάζεται αργότερα να δίνεται μάχη για να το φορέσει. Επιλέξτε ένα πλατύγυρο καπέλο που προστατεύει, εκτός από το πρόσωπο, τον λαιμό και τα αυτιά του παιδιού σας. Θυμηθείτε τα γυαλιά ηλίου, γιατί η λεπτή επιδερμίδα γύρω από τα μάτια είναι πολύ ευάλωτη στις συνέπειες της φωτοέκθεσης και ο οφθαλμικός φακός σε βρέφη και παιδιά έχει αυξημένη διαπερατότητα στην υπεριώδη ακτινοβολία.

  • Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 11:00-16:00 και τις συννεφιασμένες μέρες!

Ακόμα και αν έχετε την ψευδαίσθηση πως τα παιδιά σας θα παραμείνουν συνεχώς κάτω από την ομπρέλα, η σκιά της δεν είναι ικανή να τα προστατεύει κατά τις μεσημεριανές ώρες. Οι συννεφιασμένες μέρες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, γιατί τότε αμελούμε τα μέτρα προστασίας. Να θυμάστε πως μέχρι και το 80% της υπεριώδους ακτινοβολίας μπορεί να περάσει μέσα από τα σύννεφα!

  • Προστατεύστε τα παιδία σας από τον ήλιο όχι μόνο στην παραλία αλλά και στην αυλή του σπιτιού σας!

Τα μέτρα ηλιοπροστασίας είναι απαραίτητα σε κάθε δραστηριότητα συνεχόμενης έκθεσης στον ήλιο που υπερβαίνει τα 15 λεπτά, όχι μόνο στη θάλασσα αλλά και στον περίπατο, στη βόλτα με το ποδήλατο, στο παιχνίδι στο γήπεδο, στην πλατεία, ακόμα και στην αυλή του σπιτιού σας!

Μην ξεχνάτε πως τα παιδιά αντιγράφουν τις συνήθειες των γονιών τους. Δώστε εσείς το θετικό παράδειγμα, υιοθετείστε και για τον εαυτό σας τα κατάλληλα μέτρα ηλιοπροστασίας και δημιουργείστε όλοι μαζί με ασφάλεια αξέχαστες καλοκαιρινές αναμνήσεις!
Δρ. Ελένη Πλέσσα – Παιδιατρική Φροντίδα Γλυφάδας – Τηλ. 69415838383

Copyright by KidsCare.gr 2020-2023. All rights reserved.

elGreek