Γιατί πρέπει να γνωρίσετε τον παιδίατρο του παιδιού σας πριν αυτό γεννηθεί;

IMG_0768-1200x891.jpeg

Η αναμονή για την άφιξη ενός νέου μέλους δημιουργεί στην οικογένεια μεγάλο ενθουσιασμό αλλά και κάποιες ανησυχίες. Η προγεννητική παιδιατρική συμβουλευτική επίσκεψη είναι η πρώτη σας συνάντηση με τον παιδίατρο, πριν ακόμα έρθει στη ζωή το μωράκι σας. Είναι μια ευκαιρία να λάβετε χρήσιμες απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που σας απασχολούν σχετικά με τη σωστή φροντίδα του νεογέννητου. 

Η γνωριμία με τον παιδίατρο πριν τον τοκετό και η έγκαιρη δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης, σας προσφέρουν αίσθημα ασφάλειας και σας επιτρέπουν να απολαύσετε τις πρώτες μέρες της ζωής του μωρού σας, χωρίς άγχος, με τη σιγουριά πως έχετε δίπλα σας έναν πολύτιμο σύμμαχο για να αντιμετωπίσετε μαζί οποιαδήποτε δυσκολία προκύψει.  

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει τη διενέργεια της προγεννητικής επίσκεψης στον παιδίατρο ήδη από τη δεκαετία του 1980. Είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη σε γονείς που περιμένουν, ή προγραμματίζουν να υιοθετήσουν, το πρώτο τους παιδί, καθώς και σε πολύδυμες κυήσεις ή σε κυήσεις υψηλού κινδύνου. Ιδανικά, πρέπει να λαμβάνει χώρα στις αρχές του τρίτου τρίμηνου της κύησης και να συμμετέχουν και οι δύο γονείς. 

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης γίνεται μια διεξοδική συζήτηση σχετικά με το μητρικό θηλασμό και τις ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθήσετε, από την πρώτη μόλις ώρα ζωής του μωρού σας, ώστε να τα καταφέρετε να το θηλάσετε αποκλειστικά. Οι μέρες παραμονής σας στο μαιευτήριο έχουν τεράστια σημασία για την εδραίωση της γαλουχίας, γι´αυτό και η σωστή καθοδήγηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα βοηθητική για τις πρωτότοκες μανούλες που επιθυμούν να θηλάσουν. Απαντώνται συνήθη ερωτήματα όπως κάθε πόσες ώρες πρέπει να θηλάζω, χρειάζεται να ξυπνάω το μωρό μου για να το ταΐσω, πως μπορώ να ξέρω ότι το γάλα μου είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες του και σε ποια περίπτωση πρέπει να χρησιμοποιήσω θήλαστρο.

Στις σπάνιες περιπτώσεις που ο θηλασμός αντενδείκνυται, ή στην περίπτωση που η μητέρα, ενώ έχει ενημερωθεί για τα πολλαπλά ωφέλη του θηλασμού, δεν επιθυμεί να θηλάσει, δίνονται οδηγίες σωστής παρασκευής του ξένου γάλακτος.

Επιπλέον, παρέχονται αναλυτικές οδηγίες για την καθημερινή φροντίδα του νεογέννητου και τον απαραίτητο εξοπλισμό, ώστε να αποφευχθούν λάθος χειρισμοί και άσκοπες δαπάνες. Είναι μια καλή ευκαιρία να λύσετε τις απορίες σας σχετικά με τη χρήση πιπίλας, την περιποίηση του ομφάλιου λώρου, τη σωστή συχνότητα του μπάνιου και την κατάλληλη θερμοκρασία του νερού, τη χρήση κλιματισμού και την προστασία του μωρού σας από δήγματα εντόμων.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για ασφάλεια στον ύπνο και αποφυγή του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου. Επιπλέον, σημαντική είναι και η προετοιμασία για την ασφαλή μετακίνηση του νεογέννητου με το αυτοκίνητο, η οποία θα πρέπει να διασφαλιστεί ακόμα και για την έξοδο του από το μαιευτήριο.

Άλλοι προβληματισμοί που συνήθως απασχολούν τους μελλοντικούς γονείς σχετίζονται με το οικογενειακό και το ευρύτερο φιλικό τους περιβάλλον. Στην πρώτη μας συνάντηση θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε πως μπορείτε να προετοιμάσετε τα μεγαλύτερα παιδιά σας για τον ερχομό του νεογέννητου, αν επιτρέπονται οι επισκέψεις από συγγενείς και φίλους, αν είναι ασφαλής η επαφή του νεογνού με τα κατοικίδια ζώα και πότε μπορείτε να βγείτε βόλτα με το μωράκι σας.

Το κλάμα του μωρού συχνά δημιουργεί άγχος στους νέους γονείς. Θα σας φανεί επομένως πολύ χρήσιμο να εξοικειωθείτε με κάποιες τεχνικές καθησυχασμού και να μάθετε να αναγνωρίζετε πότε το κλάμα του είναι απλά ένας φυσιολογικός τρόπος επικοινωνίας και πότε ένδειξη πόνου ή ασθένειας.

Η προγεννητική συμβουλευτική είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για τους γονείς αλλά και για τον παιδίατρο, ο οποίος μέσα από τη λήψη του οικογενειακού ιστορικού δύναται να εξετάσει το ενδεχόμενο παρουσίας συγγενούς νοσήματος και να συστήσει την κατάλληλη παρέμβαση. Έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τυχόν παθολογικά ευρήματα που προέκυψαν στον προγεννητικό έλεγχο του εμβρύου, ώστε να προγραμματίσει τις ενέργειες που απαιτούνται να γίνουν μετά τη γέννηση. Επίσης, έχει την ευκαιρία να ελέγξει την εμβολιαστική κάλυψη όλων των μελών της οικογένειας, που αποτελεί ένα σημαντικό προληπτικό μέτρο για την προστασία του νεογέννητου από επικίνδυνα λοιμώδη νοσήματα.

Μετά το τέλος της προγεννητικής συμβουλευτικής συνάντησης θα πρέπει να αισθάνεστε σίγουροι ότι μπορείτε να συμβουλεύεστε τον παιδίατρο σας κάθε φορά που θα προκύπτει ένας νέος προβληματισμός και πως όλες σας οι ανησυχίες θα αντιμετωπίζονται με κατανόηση και σεβασμό!

Να θυμάστε πως δεν υπάρχουν χαζές ερωτήσεις. Προετοιμάστε τη δική σας λίστα με απορίες και καλέστε μας για να προγραμματίσουμε την πρώτη μας συνάντηση!

Δρ. Ελένη Πλέσσα – Παιδιατρική Φροντίδα Γλυφάδας 

Τηλ. 6941583838 – 2111828447

Copyright by KidsCare.gr 2020-2023. All rights reserved.

elGreek