Blog

CLASSIC LIST

IMG_0768-1200x891.jpeg

Η αναμονή για την άφιξη ενός νέου μέλους δημιουργεί στην οικογένεια μεγάλο ενθουσιασμό αλλά και κάποιες ανησυχίες. Η προγεννητική παιδιατρική συμβουλευτική επίσκεψη είναι η πρώτη σας συνάντηση με τον παιδίατρο, πριν ακόμα έρθει στη ζωή το μωράκι σας. Είναι μια ευκαιρία να λάβετε χρήσιμες απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που σας απασχολούν σχετικά με τη σωστή φροντίδα του νεογέννητου. 

Η γνωριμία με τον παιδίατρο πριν τον τοκετό και η έγκαιρη δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης, σας προσφέρουν αίσθημα ασφάλειας και σας επιτρέπουν να απολαύσετε τις πρώτες μέρες της ζωής του μωρού σας, χωρίς άγχος, με τη σιγουριά πως έχετε δίπλα σας έναν πολύτιμο σύμμαχο για να αντιμετωπίσετε μαζί οποιαδήποτε δυσκολία προκύψει.  

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει τη διενέργεια της προγεννητικής επίσκεψης στον παιδίατρο ήδη από τη δεκαετία του 1980. Είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη σε γονείς που περιμένουν, ή προγραμματίζουν να υιοθετήσουν, το πρώτο τους παιδί, καθώς και σε πολύδυμες κυήσεις ή σε κυήσεις υψηλού κινδύνου. Ιδανικά, πρέπει να λαμβάνει χώρα στις αρχές του τρίτου τρίμηνου της κύησης και να συμμετέχουν και οι δύο γονείς. 

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης γίνεται μια διεξοδική συζήτηση σχετικά με το μητρικό θηλασμό και τις ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθήσετε, από την πρώτη μόλις ώρα ζωής του μωρού σας, ώστε να τα καταφέρετε να το θηλάσετε αποκλειστικά. Οι μέρες παραμονής σας στο μαιευτήριο έχουν τεράστια σημασία για την εδραίωση της γαλουχίας, γι´αυτό και η σωστή καθοδήγηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα βοηθητική για τις πρωτότοκες μανούλες που επιθυμούν να θηλάσουν. Απαντώνται συνήθη ερωτήματα όπως κάθε πόσες ώρες πρέπει να θηλάζω, χρειάζεται να ξυπνάω το μωρό μου για να το ταΐσω, πως μπορώ να ξέρω ότι το γάλα μου είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες του και σε ποια περίπτωση πρέπει να χρησιμοποιήσω θήλαστρο.

Στις σπάνιες περιπτώσεις που ο θηλασμός αντενδείκνυται, ή στην περίπτωση που η μητέρα, ενώ έχει ενημερωθεί για τα πολλαπλά ωφέλη του θηλασμού, δεν επιθυμεί να θηλάσει, δίνονται οδηγίες σωστής παρασκευής του ξένου γάλακτος.

Επιπλέον, παρέχονται αναλυτικές οδηγίες για την καθημερινή φροντίδα του νεογέννητου και τον απαραίτητο εξοπλισμό, ώστε να αποφευχθούν λάθος χειρισμοί και άσκοπες δαπάνες. Είναι μια καλή ευκαιρία να λύσετε τις απορίες σας σχετικά με τη χρήση πιπίλας, την περιποίηση του ομφάλιου λώρου, τη σωστή συχνότητα του μπάνιου και την κατάλληλη θερμοκρασία του νερού, τη χρήση κλιματισμού και την προστασία του μωρού σας από δήγματα εντόμων.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για ασφάλεια στον ύπνο και αποφυγή του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου. Επιπλέον, σημαντική είναι και η προετοιμασία για την ασφαλή μετακίνηση του νεογέννητου με το αυτοκίνητο, η οποία θα πρέπει να διασφαλιστεί ακόμα και για την έξοδο του από το μαιευτήριο.

Άλλοι προβληματισμοί που συνήθως απασχολούν τους μελλοντικούς γονείς σχετίζονται με το οικογενειακό και το ευρύτερο φιλικό τους περιβάλλον. Στην πρώτη μας συνάντηση θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε πως μπορείτε να προετοιμάσετε τα μεγαλύτερα παιδιά σας για τον ερχομό του νεογέννητου, αν επιτρέπονται οι επισκέψεις από συγγενείς και φίλους, αν είναι ασφαλής η επαφή του νεογνού με τα κατοικίδια ζώα και πότε μπορείτε να βγείτε βόλτα με το μωράκι σας.

Το κλάμα του μωρού συχνά δημιουργεί άγχος στους νέους γονείς. Θα σας φανεί επομένως πολύ χρήσιμο να εξοικειωθείτε με κάποιες τεχνικές καθησυχασμού και να μάθετε να αναγνωρίζετε πότε το κλάμα του είναι απλά ένας φυσιολογικός τρόπος επικοινωνίας και πότε ένδειξη πόνου ή ασθένειας.

Η προγεννητική συμβουλευτική είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για τους γονείς αλλά και για τον παιδίατρο, ο οποίος μέσα από τη λήψη του οικογενειακού ιστορικού δύναται να εξετάσει το ενδεχόμενο παρουσίας συγγενούς νοσήματος και να συστήσει την κατάλληλη παρέμβαση. Έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τυχόν παθολογικά ευρήματα που προέκυψαν στον προγεννητικό έλεγχο του εμβρύου, ώστε να προγραμματίσει τις ενέργειες που απαιτούνται να γίνουν μετά τη γέννηση. Επίσης, έχει την ευκαιρία να ελέγξει την εμβολιαστική κάλυψη όλων των μελών της οικογένειας, που αποτελεί ένα σημαντικό προληπτικό μέτρο για την προστασία του νεογέννητου από επικίνδυνα λοιμώδη νοσήματα.

Μετά το τέλος της προγεννητικής συμβουλευτικής συνάντησης θα πρέπει να αισθάνεστε σίγουροι ότι μπορείτε να συμβουλεύεστε τον παιδίατρο σας κάθε φορά που θα προκύπτει ένας νέος προβληματισμός και πως όλες σας οι ανησυχίες θα αντιμετωπίζονται με κατανόηση και σεβασμό!

Να θυμάστε πως δεν υπάρχουν χαζές ερωτήσεις. Προετοιμάστε τη δική σας λίστα με απορίες και καλέστε μας για να προγραμματίσουμε την πρώτη μας συνάντηση!

Δρ. Ελένη Πλέσσα – Παιδιατρική Φροντίδα Γλυφάδας 

Τηλ. 6941583838 – 2111828447


breastfeeding.jpeg

Ο δρόμος για τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό ξεκινά από το μαιευτήριο!

Ζητήστε από το γυναικολόγο σας να φροντίσει να σας επιτραπεί η επαφή δέρμα με δέρμα με το μωράκι σας κατά την πρώτη ώρα μετά τον τοκετό. Ενημερώστε την προισταμένη του μαιευτικού τμήματος πως δεν επιθυμείτε να χορηγηθεί στο νεογνό σας ξένο γάλα. Φροντίστε να έχετε το μωράκι σας συνέχεια δίπλα σας, επιλέγοντας τη συνδιαμονή μητέρας-νεογέννητου στο δωμάτιο του μαιευτηρίου όλο το 24ωρο. Το νεογνό θα απομακρύνεται από τη μητέρα του μόνο αν πρέπει να υποβληθεί σε κάποια εξέταση που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στο δωμάτιο νοσηλείας.

  • Κάθε πότε και για πόση ώρα πρέπει να θηλάζω το μωρό μου;

Ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της επιτυχίας του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού είναι να κατανοήσουμε πως ΔΕΝ υπάρχει ωράριο! Θηλάζουμε το νεογνό μας όσο συχνά εκείνο το ζητά και για όση ώρα αυτό επιθυμεί.

  • Να χρησιμοποιώ το θήλαστρο για να μπορώ να ελέγχω αν έχω την κατάλληλη ποσότητα γάλακτος;

Όχι! Η ανεπάρκεια γάλακτος είναι μια πολύ σπάνια κατάσταση. Το να αντλούμε το γάλα μας και μετά να το προσφέρουμε στο μωρό μας με το μπιμπερό είναι μια κουραστική διαδικασία που στερεί, τόσο από τη μητέρα όσο και από το βρέφος, τη χαρά του θηλασμού. Επίσης, μπορεί να μπερδέψει το νεογέννητο και να το οδηγήσει σε σύγχυση θηλών, γιατί είναι διαφορετική η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει για να θηλάσει, από αυτή που χρειάζεται για να αντλήσει γάλα από το μπιμπερό. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο αποφεύγουμε και τη χρήση πιπίλας τουλάχιστον κατά τις πρώτες 40 ημέρες της ζωής, διάστημα κατα το οποίο εδραιώνεται ο μητρικός θηλασμός. 

  • Πως μπορώ να ξέρω ότι το γάλα μου είναι τόσο όσο χρειάζεται το μωρό μου για να μεγαλώσει σωστά;

Μπορείτε να παρακολουθείτε τη διούρηση και τον αριθμό των κενώσεων του νεογνού σας. Είναι κλινικά σημεία που μας δίνουν μια καλή εκτίμηση για το βαθμό ενυδάτωσης του. Ο πιο αντικειμενικός όμως τρόπος για να διαπιστώσουμε πως το νεογέννητο τρέφεται σωστά είναι η πρόσληψη βάρους. Ένα μωρό που κερδίζει το βάρος που αναλογεί στην ηλικία του, δεν αφήνει κανένα περιθώριο ανησυχίας για ανεπαρκή ποσότητα γάλακτος.

  • Ποια είναι η καλύτερη θέση θηλασμού;

Αυτό θα το αποφασίσετε εσείς! Τα μόνα προαπαιτούμενα είναι η μητέρα να νιώθει αναπαυτικά και το μωρό να μπορεί να θηλάζει ολόκληρη τη θηλαία άλω και όχι μόνο τη θηλή, για να αποφεύγονται οι τραυματισμοί. Επίσης, είναι καλύτερα το κεφαλάκι του νεογέννητου να βρίσκεται σε ευθεία θέση και η μυτούλα του να είναι κοντά στο στήθος σας αλλά να μην εμποδίζεται από αυτό, ώστε να μπορεί να αναπνέει χωρίς να διακόπτει το θηλασμό.  

  • Με ποιο τρόπο μπορεί ο πατέρας να βοηθήσει τη σύντροφο του;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε το ρόλο του πατέρα στην εδραίωση του μητρικού θηλασμού! Η νέα μητέρα έχει ανάγκη από ενθάρρυνση, υποστήριξη και φροντίδα. Είναι σημαντικό η θηλάζουσα να ξεκουράζεται στα μεσοδιαστήματα που το νεογέννητο κοιμάται. Θα χρειαστεί επομένως ο πατέρας να βοηθά όσο περισσότερο μπορεί στις καθημερινές δουλειές του σπιτιού και στη φροντίδα των μεγαλύτερων παιδιών. Με τον τρόπο αυτό η μητέρα θα αφοσιωθεί στο νεογέννητο και ο θηλασμός θα εδραιωθεί πολύ πιο γρήγορα.

Τέλος, θα πρέπει να θυμάστε πως δε διακόπτουμε δοκιμαστικά το θηλασμό γιατί το νεογνό μας έχει ίκτερο, ούτε γιατί έχουμε μαστίτιδα και πρέπει να λάβουμε αντιβιοτικά. Ο παιδίατρος σας θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αυτές τις δύο καταστάσεις χωρίς να χρειαστεί να στερήσετε από το μωρό σας τα πολύτιμα οφέλη του μητρικού γάλακτος.

Εμπιστευτείτε το σώμα σας, ακολουθήστε το μωρό σας και απολαύστε την κάθε στιγμή!
Δρ. Ελένη Πλέσσα – Παιδιατρική Φροντίδα Γλυφάδας – Τηλ. 69415838383

child-sunhat-1080x675-1.jpg

 

  • Διαλέξτε το σωστό αντηλιακό, απλώστε σε στεγνό δέρμα και ανανεώστε συχνά!

Το αντιηλιακό που θα επιλέξουμε για τα παιδία μας πρέπει να παρέχει προστασία έναντι της UVA και της UVB ακτινοβολιας και να έχει υψηλό δείκτη προστασίας (SPF 50+). Ο λόγος που επιλέγουμε αντιηλιακό με υψηλό δείκτη στα παιδιά έχει να κάνει με το γεγονός ότι ποτέ δε χρησιμοποιούμε επαρκή ποσότητα, ούτε και το ανανεώνουμε με την συχνότητα που πρέπει, με αποτέλεσμα να ελαττώνεται ο βαθμός προστασίας που παρέχει έως και κατά 50%. 

Η εφαρμογή του αντιηλιακού πρέπει να γίνεται σε στεγνό δέρμα και να επαναλαμβάνεται κάθε 2 ώρες. Όσο ανθεκτικό και να είναι στο νερό το αντιηλιακό που επιλέξαμε, όταν το παιδί μπαινοβγαίνει στη θάλασσα ή είναι ιδρωμένο, η ανανέωση του πρέπει να γίνεται συχνότερα από τις 2 ώρες. 

Τα φωτοπροστατευτικά φίλτρα που χρησιμοποιούνται στα αντιηλιακά μπορεί να είναι φυσικά ή χημικά. Τα φυσικά φίλτρα λειτουργούν σαν εκατομμύρια καθρέφτες που αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία, ενώ τα χημικά φίλτρα μετατρέπουν την υπεριώδη ακτινοβολία σε υπέρυθρη, αβλαβή για το δέρμα. Τα αντιηλιακά με φυσικά φίλτρα έχουν υψηλή δερματική ανεκτικότητα και σπάνια προκαλούν ερεθισμούς, γεγονός που τα καθιστά ασφαλή για την προστασία παιδιών με ευαίσθητο ατοπικό δέρμα. Προστατεύουν από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής τους αλλά εξαιτίας της πυκνόρρευστης υφής τους απλώνονται δύσκολα και συχνά απαιτείται μεγάλη ποσότητα για τη σωστή επάλειψη τους. Τα αντιηλιακά με χημικά φίλτρα έχουν λεπτόρρευστη υφή, η εφαρμογή τους είναι εύκολη και η ποσότητα που χρειάζεται για πλήρη προστασία είναι μικρότερη. Όμως, για να δράσουν αποτελεσματικά πρέπει να μεσολαβήσουν 20 λεπτά από την εφαρμογή τους μέχρι την έκθεσή στον ήλιο και ενδέχεται να προκαλέσουν ερεθισμό σε παιδιά με ευαίσθητο δέρμα και διαταραγμένο προστατευτικό φραγμό. Υπάρχουν και αντηλιακά νέας τεχνολογίας που περιέχουν ένα συνδυασμό φυσικών και χημικών φίλτρων, περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τα μειονεκτήματα της μιας και της άλλης κατηγορίας. 

  • Καλύψτε το σώμα των παιδιών σας με τα κατάλληλα ρούχα!

Ειδικά για τα βρέφη κάτω των έξι μηνών, στα οποία δε συστήνεται η χρήση αντηλιακού, ο μόνος τρόπος προστασίας όταν δεν μπορείτε να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο, είναι να καλύψετε το σώμα τους με ρούχα. Σιγουρευτείτε όμως ότι δεν τα διαπερνά η ηλιακή ακτινοβολία, τοποθετώντας το χέρι σας κάτω από το ρούχο. Αν δεν το βλέπετε, τότε το ύφασμα είναι κατάλληλο για έκθεση στον ήλιο. Γενικά, όσο πυκνότερη ύφανση έχει ένα ρούχο και όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα του, τόσο μεγαλύτερη είναι και η αντιηλιακή προστασία που παρέχει. Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στο εμπόριο και ειδικά ρούχα με υψηλή προστασία έναντι της υπεριώδους ακτινοβολίας, αποτελεσματικά τόσο μέσα όσο και έξω από το νερό.

  • Επιλέξτε ένα πλατύγυρο καπέλο και μην ξεχνάτε τα γυαλιά ηλίου!

Μάθετε στο μωρό σας να φοράει καπέλο από τους πρώτους μήνες της ζωής του, ώστε να το συνηθίσει και να μη χρειάζεται αργότερα να δίνεται μάχη για να το φορέσει. Επιλέξτε ένα πλατύγυρο καπέλο που προστατεύει, εκτός από το πρόσωπο, τον λαιμό και τα αυτιά του παιδιού σας. Θυμηθείτε τα γυαλιά ηλίου, γιατί η λεπτή επιδερμίδα γύρω από τα μάτια είναι πολύ ευάλωτη στις συνέπειες της φωτοέκθεσης και ο οφθαλμικός φακός σε βρέφη και παιδιά έχει αυξημένη διαπερατότητα στην υπεριώδη ακτινοβολία.

  • Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 11:00-16:00 και τις συννεφιασμένες μέρες!

Ακόμα και αν έχετε την ψευδαίσθηση πως τα παιδιά σας θα παραμείνουν συνεχώς κάτω από την ομπρέλα, η σκιά της δεν είναι ικανή να τα προστατεύει κατά τις μεσημεριανές ώρες. Οι συννεφιασμένες μέρες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, γιατί τότε αμελούμε τα μέτρα προστασίας. Να θυμάστε πως μέχρι και το 80% της υπεριώδους ακτινοβολίας μπορεί να περάσει μέσα από τα σύννεφα!

  • Προστατεύστε τα παιδία σας από τον ήλιο όχι μόνο στην παραλία αλλά και στην αυλή του σπιτιού σας!

Τα μέτρα ηλιοπροστασίας είναι απαραίτητα σε κάθε δραστηριότητα συνεχόμενης έκθεσης στον ήλιο που υπερβαίνει τα 15 λεπτά, όχι μόνο στη θάλασσα αλλά και στον περίπατο, στη βόλτα με το ποδήλατο, στο παιχνίδι στο γήπεδο, στην πλατεία, ακόμα και στην αυλή του σπιτιού σας!

Μην ξεχνάτε πως τα παιδιά αντιγράφουν τις συνήθειες των γονιών τους. Δώστε εσείς το θετικό παράδειγμα, υιοθετείστε και για τον εαυτό σας τα κατάλληλα μέτρα ηλιοπροστασίας και δημιουργείστε όλοι μαζί με ασφάλεια αξέχαστες καλοκαιρινές αναμνήσεις!
Δρ. Ελένη Πλέσσα – Παιδιατρική Φροντίδα Γλυφάδας – Τηλ. 69415838383


96267662_169240141292005_275158333948690432_n.jpg

Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες! Να είμαστε εμείς καλά για να είναι και τα παιδάκια μας!
Γιατί μην ξεχνάτε πως νιώθουν τα συναισθήματα μας… αγχώνονται με τη θλίψη μας, γελούν με τη χαρά μας και αντλούν δύναμη από την ηρεμία μας!


Copyright by KidsCare.gr 2020-2023. All rights reserved.

elGreek